Litt om kennelen

Historie

Brattalid kennel feirer i år (2012) sitt 60 års jubileum. I 1952 fikk nemlig Helge Ingstad en Siberian husky tispe i gave fra den kjente hundekjøreren Leonhard Seppala. Tispen het Molinka of Bowlake og var den første registrerte Siberian Husky tispen i Europa. Siden importerte vi fler av samme rase, både tisper og hanhunder. Avl og utstillinger tok datteren Benedicte seg av mens svigersønnen Edwin, og senere barnebarnet Eirik, trente hundene og kjørte dem i konkuranse slik at de skulle få testet bruksegenskapene sine.

Det falt naturlig at kennelen ble registrert som Brattalid. Dette var navnet på huset Helge og Anne Stine Ingstad bodde i, oppkalt etter Eirik Raudes gård på sydvest kysten av Grønland. Eirik Raude var født i Norge, emigrerte til Island og senere til Grønland hvor han slo seg ned. Han var far til Leif Eirikson som oppdaget Amerika 500 år før Columbus.

På Brattalid har vi dessuten drevet med Islandshester i 40 år og i de senere årene også med Shetlands ponnier. Føll etter disse er blitt registrert med "etternavnet"   ...fra Brattalid.

Vi har dessuten to katter, en gammel dame som heter "Murre" og en ung registrert skogkatt "Grålunk" som etter hvert nok kommer til å få kattunger med Brattalid som etternavn. 

På toppen av det hele har  vi en meget snakkesalig papegøye Kgosi som er av rasen grå Jacko. Han/hun (vi vet ikke) er den klokeste av de alle men kommer heldigvis ikke til å formere seg. En Jacko er (mer enn) nok.

Etter alle disse årenes erfaring med oppdrett av Siberian Husky var det tungt å slutte med denne rasen. Imidlertid trenger disse å bli kjørt mye med og når man går med de i bånd trekker de som besatt. Benedicte, som nå var blitt alene med hundestellet, kunne rett og slett ikke klare det. Men fortsatt var interessen for hunder og oppdrett sterk, og hun ønsket å vidreføre disse erfaringene i en ny og mindre rase. Valget falt på Islandshunden som på et vis ser ut som en "krympet husky". Hun følte en viss tilknytning til Island gjennom hestene, og hadde dessuten venner og gode kontakter der.

Kontakt med Norsk Islandshund klubb og en "studietur" til Island våren 2008, med besøk hos en rekke oppdrettere av Islandshunder, gjorde at avgjørelsen ble tatt. Samme sommer og høst fikk vi våre to første tispehvalper, Ullälvas Smilla Spök som kom fra Sverige og Stokk-Sels Hrafna Fifa som kom fra Island. 


Smilla (til venstre) og Fifa august 2008 på fjellet. Her er de henholdsvis 4 og 3 måneder gamle